Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda:

"Orang mukmin sama ada lelaki ataupun perempuan akan sentiasa diuji oleh Allah s.w.t, sama ada dirinya, anaknya ataupun hartanya sehinggalah dia menghadap Allah s.w.t tanpa dia membawa dosa sedikit pun."

(Hadis riwayat Imam Tirmizi)


Monday, February 13, 2012

Kuih yg Tak Bernama

Assalamualaikum..hai u there!

Ok..seperti biasa..nak buat opening la yg paling susah..Straight to the point je lah..

Hari ni rasa bosan..tadi bangun pagi memang tak tau nak buat ape..Untuk elakkan ber'dating' dengan Mr Lappy..aku terus bergegas ke dapur sambil berkain batik dan berbaju Kurung Kedah Cotton ( OF COS perlu mention sebab ni fashion yg paling selesa untuk duk kat rumah..NO DOUBT) try laa! menda elok kena kongsi..tol tak??

Ok..now next...im gonna..share something..Td mak cakap..Pikah..buat la kuih! Mak dh ajar, so try sendiri..mak nak g kerja..Jadi, aku terus hack dapur and godam semua yg ada...

Jeng..jeng..jeng..Kat dapur ada Tapioca!!! Ermm..aku panggil Ubi Kayu..bg aku bunyi dia lg scientific..sb ada kayu kat belakang...ermm..ok

Cam mana nak buat kuih tak bernama tuu?? Agak simple tapi tak senang......................Ermm..senang la lau dh banyak kali buat...sebab step mudah..lau tak takde nya aku nak share kat sini..LOL

OK..Bahan yang nak kena ada adalah..

1. Ubi Kayu. Kuantiti tu taram je laa..rumah i memang banyak pokok nie.so...banyak laa..Tak kisah pun..sesedap rasa.
2. Nyor AKA Kelapa Parut..Dulu kena parut pakai pengukur Nyor..skarang modern..so, kt gne mesin je la ek..=)
3. Gula Nesan AKA Gula Melaka AKA lg Gula Merah yg dicairkan. Ermm..tak merah pun.coklat je aku tengok. =.=
4. Garam sikit tuk dicampur dengan Nyor td bagi ermm..menyedapkan dia.sikit je taWW..nt BP naek..hak3
5. Rasanyaa..tu je..yg lain tu alat-alat nak buat je lahh...antaranya : Pengukus, Blender (kalau ade pemarut tu pun oke..alaa..susah nak describe rupanya mcm mn..tu pun alat klasik..tp dh moden skrg, so kt gne blender je la, jimat masa),


Ok..HAHAHA..menda simple je..aku punya description mcm complicated la plakss..ayoyoo~~

Step pertama : Kupas la ubi kayu tu tadi



Step Kedua : Potong jadi kecik2..ermm..cube shape pun bleh..kalau mampu buat la kan..tp janji kecik2 laa.Sebab senang nak blend nt.

Step ketiga : Blend kan ubi tu tpppp jangan letak air banyak sangat and kalau bleh jangan sampai lama sangat..sedang2 saja~~


Step keempat : masukkan hasil yg dh dikisar td tu ke dalam talam untuk dikukus..oh ye..sebelum tu,biarkan d dulu beberapa minit..nanti adunan tu akan nampak ada air kat atas (tersejat), so, cuba keluarkan air tu...pakai sudu pun boleh.jgn semua, just sesedap rasa jugak..tahap kepanasan - terserahh~~ tp kalau boleh api jangan kuat sangat..

Step kelima : selepas itu, tengok ada perubahan warna ke tak. ubi akan appear warna kekuningan and nampka jernih. Kalau guna ubi kuning laa. lau guna ubi putih, memang warna dia maintain putih la ye..

Yang nie takde gambar sebab terlupa nak ambik..hee~
Step keenam : Biarkan sejuk sikit, pastu potong macam potong beledo (agar-agar). Pastu mandikan dia dengan nyor parut tu td. I mean, balutkan dia dengan kelapa parut tu.

Ermm..rupa dia akan nampak seakan-akan kuih sagu..kalau tak kenal kuih sagu..memang tak dapat nak nolong laa..just imagine je laa...Dia akan nampak macam INI :

Tadaaa!!!

Rasa dia macam ubi kayu ..ehh


Dah siap..and boleh dihidang...sesuai sangat2 makan waktu panas-panas and waktu musim hujan..=) tak hujan pom boleyy~ Kalau nak rebus biasa pun takde masalah. Kalau malas memang aku rebus je. Letak garam sikit. Pastu nanti makan dengan Nyor + Gula...Yummy~~

Ok lah..tu je cara nak buat kuih tak bernama..Oh ye..aku ada masak singgang ikan..senang jugak tapi rasanya yang tu semua orang tahu..Aku je baru tahu kot =.=''

p.s: Kuih nie tak bernama sebab mak I cakap dia dulu men try2 buat je. Pastu wujud kuih nie. Tak fikir pun nama ape..Nama xpenting, janji sedap dimakan katanya..haha..

K lah, nak tengok tv plak..Wassalam..

No comments:

Post a Comment