Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda:

"Orang mukmin sama ada lelaki ataupun perempuan akan sentiasa diuji oleh Allah s.w.t, sama ada dirinya, anaknya ataupun hartanya sehinggalah dia menghadap Allah s.w.t tanpa dia membawa dosa sedikit pun."

(Hadis riwayat Imam Tirmizi)


Thursday, September 18, 2014

Harini genap lah 14 hari bergelar Doktor siswazah perubatan. Aku pun tak tau nk describe mcm mana rasa dia. 14 hari ibarat bertahun-tahun. banyak yg aku belajar, banyak yg belum.

Stress tak?
Sangat. Tapi yg stress ni la yg buat kt nak usaha lebih

Aku yg pilih nk jadi doktor. So, menyesal tu memang la takde. Cuma mungkin amek masa utk adapt dengan environment and bekerja ni tak sama mcm belajar. Sangat BERBEZA!

3 hari straight aku kena bt CPR..and ketiga2 at last asystole. Borang kematian yg aku tak pernah2 tengok, aku kena belajar isi mcm mn.

Jangan tanya apa yg aku rasa. tiap2 hari aku berharap yg semua patient selamat. Balik umah dengan sihat. Tapi kalau aku takut nk berdepan dgn kematian, means aku belum ready la nk jadi doktor.

Cuma aku takut 1 benda, bila terlampau biasa dengan kematian, aku risau perasaan muhasabah diri tu hilang. Itu je.

Tapi...
Tak semua menda tragis je hari2..kadang2 patient ni menghiburkan jgk..ada yg lawak. Ada yg baik hati. Diaorg yg bg hilang stress kami

''Doktor ni bila nak balik..dari awal subuh, sampai nk pukul 1 malam saya nmpk kat hospital ni''
*senyum*

''Doktor ni dh kahwin belom?''
saya nk kahwin pun tak sempat pakcik...masa tuk nk berpikir pun tak cukup

''Doktor dah makan belum?''
Luar jwb dh..dalam hati cakap, harini 1 hari tak sentuh nasik...

Menangis tak?
Menangis..tipu la kalau aku cakap takde siapa yg mula hidup dia sebagai doktor tak menangis. Walau sehebat mana pun org tu.

Aku pernah menangis, air mata menitik2 time sembahyang maghrib...sebab time tu je boleh nak nangis.Takde masa lain dh nak nangis.Kalau asyik nangis, kerja tak siap2

Betul la orang cakap..Jadi doktor ni kerja yang mulia..Tapi ujian dia besar...

Definisi aku tuk doktor zaman sekarang adalah, orang yang jaga orang lain, tapi dia lupa nak jaga diri sendiri...*sigh*

Tapi aku bersyukur sebab ni kerjaya yang Allah bagi untuk aku.

Menyesal?
Tak langsung..

Cuma badan aku dh makin cachexic..Risau plak aku tengok....=(


Thursday, May 16, 2013

Dear Cikgu...

Assalamualaikum..wbt...

Cam dah bosan la nk start ayat ngan...''Waa..dah lama xbukak blog''...''dah bersawang bagai..bla..bla..bla..''
Anyway..memang dh lama tak bukak pun..ermm..sebenarnya...bukak jee.....bukak BLOG ORANG LAIN.....mood nak mengintai lagi baaanyak dari mood nak menconteng...aka PEMALAS~

Kadang2 tu bukan xde menda nak taip..ade je idea datang mencurah2..especially bila tengah peluk bantal before sleep..Time tu segala mak nenek kuar nak cakap..Dalam hati..''huh! Ok Pikah! get ready! esok nak tulis ni lam blog...by hook or by crook....okeeZZzzzz '' keesokannya..hampagas...habuk pun tarak!

Padahal punya la lama aku cuti kan..hurm..takpela..yg mana termampu je lah..

Oh ye! JENG JENG JENG!

Sempena tanggal 16 Mei...TARAA...Happy Teacher's Day...tuk SEMUA yang pernah, sedang or akan berhempas pulas mencurahkan ilmu mereka mendidik insan bergelar manusia...cewaahh..ayat..xnak kalah ko Pikah...

First of all..seriuss I cakap..

Teramatlah rindu dengan semua Cikgu2 Ticer2 Ustazah2 Ustaz2  Madam2 Sir2 Dato'2 Prof2  Encik2 Puan2..haa amek hang! betapa ramainya mereka yang telah mendidik saya sejak dari sy kecik smpai lah sy dah besar panjang...jasamu teramat teramatlah sy kenang..oh ye...tak lupa jgk! Mak n Ayah sy..tu Cikgu paling byk bersabar sekali dlm dunia..xpenah2 letak jawatan jd cikgu sy sampai sekarang...PENDIDIK TEGAR namanya...yg selalu mengajar sy erti kehidupan..byk yg informal education..smpai sy jd sy yg sekarang..walaupun belum ckup baik..tapi still dalam process tuk membaikkan diri...kui3....

Macam la ada di antara mereka yg baca la kan..perasan je la sensorang..huk huk huk..ermm..tapi tu tak penting..Sebab..yang paling penting..sy tak penah lupa kalian semua dalam Doa sy..tak tipu...^^ Sampai bila2...lagi2 Cikgu Taski sy yg ajar kenal A B C...Alif Ba Ta...ni la yg paling basic and crucial sekali..lau ikut pemikiran manusia biasa, mengajar ABC ni memanglah amat membosankan..sy pun bosan ajar adik2 sy menda tu semua..see, betapa sabarnya Cikguu sy..SAYANG CIKGUUU!! ^^

Taski ABIM Al-Falah - Satu2 nya tempat yang aku enjoy zaman kanak2..makan cekedis, cekelat, men dendang, TORA, etc plus ngan Cikgu yang baik, lembut, sabar...Teringat Cikgu Kak Nah.Cikgu first aku....aritu time aku kena dengue fever, terserempak ngan beliau lam ward sb anak beliau pun kne warded jgk..betul2 katil depan aku..waktu tu rasa happy sangat dpt jumpa..menitis airmata salam ngan beliau..yg penting!!! Beliau ingat akuu and nama I sekali ok!!..hoho..terharuu sesangat..ase nak bt lompat bintang..*peace* Dulu pnye la kita respect and takut kat Cikgu..tiap2 pagi..ramai2 pegi umah Cikgu..dgn erti kata lain..pergi menjemput Cikgu..So sweet...sebenarnya..nak berjalan je lebih..pastu nak suh cepat2 start kelas..t balik cepat..lols..Tapi kan....Ya Allah...macam rombongan Cik Kiah pun ade jgk.seb baik dekat ngan Taski..lau tak..ade je yg collapse tgh jalan...haa..dah tu mn tak melompat Cikgu ktorg..pagi2 ramai mai menjemput..tapi lama2 dia pun dh biasa..haha..

SK Seri Kampung Laut - Lepas abes Taski Al Falah..ni lah sekolah rendah aku..the one and only..dari darjah 1-6..dari berhingus blur2 sampai dah pandai buli2 orang..kaki gossip siang malam..erm..siang je..sb dulu xde henfon nak contact2 kawan..lols..Sekolah Rendah paling heaven dalam hidup aku.Paling aku ingat waktu darjah 1, first cikgu aku kenal adalah Cikgu Chong(kalau tak silap la)..ermm..6 feets..hensem..Chinese..tough..and tiap kali masuk kelas..dia mesti pandang aku..(Hak3) ok..ni tak perasan..memang betul dia pandang aku..aku dh la pemaluu..Damn! dia punyala suka kat aku sampai lantik aku jd ketua kelas..tapi disebabkan suara tak cukup macho and kuat tuk ckp ''Selamat Pagi Cikgu''..so, dia pun tkr aku jd penolong ketua darjah..sampai sekarang aku still ingat beliau...WOw!! Epics...keje aku hari2 mai sekolah pikir nak main ape..game xnak sama hari2..nak yg extreme2 je..sb tu xdpt join PTS..pastu menyesal..haha..Cikgu-cikgu seeeeeeeeeeemua baik..haha..berani cakap xbaik...tapi seriously..semua baik..aku ni jenis pemalu sikit..depan kawan macam hantu..depan cikgu terus senyap..tengok mata pun takut..maybe sebab tu la Cikgu tak kenal sgt aku time tuu..sb baik sangat (kononnya)...Time Kasih Cikguu..nak sebut nama..ramai sangat..tp sy still ingat..Inshaallah...^^

SMK Kg Laut - Sekolah ni memang lain daripada yg lain..Sebelah je sekolah rendah aku..Mashaallah..dulu bila tengok je sekolah ni..aku terbayang macam2..ala-ala cite Crow Zero..Oh my...Mak suh aku masuk sekolah ni sebab tak dapat MRSM or SBP kan..Malam before hari pendaftaran..aku menangis meraung2 tak nak pegi daftar...tak tipuu.. Mak Ayah la jadi saksi..mana tak nye..waktu duk sekolah sebelah tu..almost every hour..bkn every day! EVERY HOUR ade budak melompat pagor..tu belum masuk jenayah2 ringan..HAHA...Tapii...selepas keluar airmata 1 baldi malam tu..penat gamaknya..nak tak nak aku p la jugak esoknya mendaftarkan diri...padahal abang2 aku semua mengaji je kat ctu..motipnya takmo 1 sekolah ngan diaorang...bajet nak independent...sekalii.....hmm..

Tapii kan..bila aku masuk je sekolah tuu..hahaha..Indah rupa dari khabar...sekolah tu la paling AWESOME! yang budak2 nakal2 tu memang la wujud..tapi takde la scary sangat..bajet Yakuza je lebih..tp tiap2 Ahad, aku tengok ketor je lutut masing2 sebab nk kne rotan ngan Cikgu disiplin.penakut la jgk...gagaga
Sekolah ni la yg banyak bagi aku semangat..Cikgu-cikgunya semua berkaliber..semua hebat2 belaka...diaorang la sebenarnya yg bagi aku semangat tuk terus belajar walaupun kt duk sekolah harian...Dari aku menci maths sejak sekolah rendah lg..macam kne cursed tau x..xpenah nak dpt B pun duk men C je..seb baik x fail je..sebab cikgu tlog backup..korek sakan nak bg markah..tp sejak msuk sekolah menengah..Math Moden tu merasa la jgk 95% n above..(except Add Maths laa...) Cikgu sejarah aku plak..Ya Rabbi..lawak diaa.seriuss!! memang OTAI giler..aku patut suggest kat Cikgu Sejarah aku masuk Raja Lawak laaa..yg MEGA punya..hari2 kelas ngan dia lagi banyak ilmu kuar  dari masuk sb keje gelak jee..ngan teka teka dh setengah jam...haha..lam kelas dia je aku dpt merasa berdiri atas kerusi..atas meja..dah nape tak nya..dia suruh hapal no muka surat..lau dia sebut je satu ayat..soalan dia xde kaitan pun ngan statement tu..tapi..'' Ok, ayat ini dari muka surat mana, haaa KAMU!!'' sah2..xde yg dpt jawab..last2 1 kelas berdiri atas meja..haha..so funny..rotan punyala gedabak tapi xpenah hinggap kat ktorg...but at the end, most of us dapat A tuk sejarah...terbaek la Cikgu..Salute! Tak lupa Cikgu Raihanah(BM) and Ticer Mazlinda(BI)..both of u r amazing...:)

Bila ingat balik..tu la sekolah yang paling aku taknak masuk..tapi bila hari last aku tamat sekolah..aku menangis teresak2..sebak sangat...tak penah2 sepanjang blaja kat ctu..tp at last, aku dapat berdiri atas pentas, sebagai pelajar cemerlang tahun 2007..dengan hasil usaha Cikgu2 aku yg tak penah mengeluh..tak penah bosan bagi ilmu diaorg kat aku..malam siang..sampai tahap tu sekali...Ya Rabbi..memang takkan terbalas sampai akhirat..Cikguuu..rindunyaa...*kesat air mata*

Matrik Penang - KMPP..matrik paling lama and paling TOP! bagi aku laa..hoho..lalu tepi highway je dh bleh nmpk!...perghh..dulu2 kan..sape2 lepas SPM, selalu ditakut2kan pasal Matrik.itu lah..ini lah..hidup n mati lah..ape lah.naseb baik aku tak termakan dgn hasutan itu semuahhh....tapi kalau ade orang tanya aku..aku suggest, masuk la Matrik! lagi2 KMPP...best dia tahap gaban...Lecturers semua sporting giler..ermm..ade yg strict..tp still happening jgk..haha..overall, KMPP aku bg 5 stars! lols.. Kena rasa baru tau...Cikgu Azimah paling lawakk!! Belajar Maths ngan dia sampai berair mata masing2.xpenah2 lam hidup...sebab duk gelak yg byk~ formula ntah ke mana...~.~''

UPM - Hehe..now, im here...mostly lecturers aku adalah consultants,specialists, doctors, tutors...semua yang memang hebat-hebat belaka...tp semua tak lokek ilmu langsung...amanah..rajin..sabar handle ktorg yang macam2 ragam..beremosi lebih..peralihan zaman la katakan..hehe..tup tup..dah masuk final years..semua berkat doa lectures jugak ni..yg selalu nak menolong ktorg..so sweet...Yang paling sy sayang adalah Prof Hamid and his wife, Prof Khatiza.semoga Allah kurniakan beliau kesihatan yang baik..bahgia dunia akhirat..

hurmm..

and tak lupa jugak pada Cikgu-cikgu di seluruh dunia..hari ni hari anda semua..actually, hari-hari pun adalah hari Guru...macam hari Ibu jugak...=) Oh ye! Sorang lagi..Ticer Aan...yg selalu tolong aku translate ayat BI...maklumlaa..English tak brp nak terrer sgt..hehe.Thank u so much! secara tak langsung anda dh jadi Cikgu sy!! ^^

Ok la..panjang berjela dah...

Ape-ape pun..yang penting..saya doakan semua yang penah memberi ilmu mereka pada sy even one word pun...semoga Allah memberkati hidup kalian dunia akhirat...tak mampu sy nak balas...sangat tak mampu...thank u so much from the apex of my heart...=)



^^

Saturday, March 30, 2013

Mak.Ayah.Aku.23

Assalamualaikum and Good Morning yawww!! *yawning*

First of all, thanks Allah.Alhamdulillah.Alhamdulillah.Alhamdulillah. Harini genaplah 23 tahun aku bernafas kat muka bumi milik Allah ini..huhu...Tapi sedih...amal ibadat still macam 23 hari je..ntah2 macam 23 jam je..oh..teruknya diri ini..improve Pikah!! IMPROVE!!

Oh yeee!!! sebenarnya nak cakap niiii.....

THANKS TO MY MOM!! SAFIAH FAKHRUDIN..SAYANG MAKK!! SAYANG AYAH JUGAKK!!! *kang majok plak Ayah nanti...*

Muchas Gracias Mak sebab....

1. Bersusah payah bawak Pikah lam perut Mak selama 9 bulan 10 hari..tapi aku dpt rs due date tu xbetul pun..maybe aku kuar awal sikit kot..lols

2. Time mengandung pun sanggup p kerja..aku tau, Mak memang bawak aku hari2 masuk makmal..aku nampak Mak dengan saratnya..still duk bt cross-match darah..pastu bt culture microb lagi..berkejar2 p tengok microscope lagi..mesti Mak penat kan..huhu...Mak memang superwoman!

3. Mak jerih payah berjuang nyawa lam labour room tuk bagi aku keluar..lau aku mampu tolong time tu, mmg aku tolong Mak sekalii bagi cepat kuar..tapi apakan daya...huu..tapiiiii....Mak memang kuat!! aku berjaya keluar dgn selamatnya...Alhamdulillah..Mak pun sihat walafiat...hehe...

4. Lepas kuar, Mak kena besarkan aku dikelilingi oleh gangster2 yg asyik nak kacau aku (abg long and abg ngah)...hari2 aku menanges time tuu..Mak je lah pendengar sejati aku...lau ngadu kat Ayah..memang ngan aku2 sekali la kena bahan...dah hg duk gatai sgt nak men gusti ngan bdk 2 org tuu bt ape..mmg tu la makanan nya..~.~

5. 23 tahun + 9 bulan +10 hari...Mak dh buat macam2 tuk aku.Ayah pun...mmg tak terhitung..tak ternilai..tak mampu nak describe...tak tercapai dek akal lau nk kira satu-satu...

AL-STORY-NYA....

Oh ye...tadi aku punyala susah nak amek balik laptop aku...punyalah sakan Mak aku duk layan Adam Hawa kat laptop aku ni..katanya lambat nak tengok kat TV...penat nak tunggu..tu yg aku offer tengok kat lappy ni ha..sekali Mak memang lepak habes lah..siap amek makanan duk depan lappy..aku pun membawa lah diri masuk ke kamar...dengan harapan..Mak layan lam 2-3 jam je lah..

Lepas sejam aku mai jenguk tengokk..pastu Mak buat pandangan elektrik..k..aku masuk bilik balik...lepak punye lepak...

Lepas 2 jam..aku buat2 menyendeng kat tepiii...Mula-mula nampak muka cam ngantok sgt dh Mak ni..kuyu semacam dah...

Cenggini dah ghopenya tengok Adam Hawa tuu...

Tak sampai bape minit...Mak dah terlentok dah kat kerusiii...aku pun kejut la suh p tido..Mak bukak mata..ingat nak p tido laa..sekalii.....=.='' punyalah tawadduq dan istiqamah nya Mak layan cite tu..sanggup p sambung lagi tengok...hihi..Ayah duk geleng kepala je..


ALANGKAH TERKEJUT NYA AKU...

Mak tengok sampai kul 1 lebihhh..non-stop.time pukul 12 tu, Mak bangun cepat2 p wish birthday kat aku..pastu  p balik tgk cite Adam Hawa..lepas dinasihati Ayah utk stop...barulah Mak bangun dari kerusi..Aku saje offer tengok sampai episode 80 sambil kenyit2 mata....Mak surrender..ngantok bebenor dah katanya..haha..Mak~ Mak~ Aku cakap..tengok la esok pulak...nt pikah copy la masuk lam komputer umah.....''Esok Pikah dah nak balik..pastu nt Mak dh takde masa nak tengok..'' hurmm...

Mak memang comel.. Ayah lagi laa...setakat ni aku tak penah jumpa org yg lebih lawak and kelakar dari Ayah aku...Ayah selalu bt aku gelak..tapii..bila Ayah marah and start bagi lecture dia....haaa..amek kau...insaf semua anak2...melentok tengkuk masing2.cium lantai la semua..tapiii..ngan aku, Ayah still kelakar...hehehe...

Aku bersyukur sebab ada 2 orang insan istimewa ni lam hidup aku. Darah mereka berdua yg mengalir dalam badan aku.bkn setakat darah, chromosome, DNA, etc..smuanya ktorg share bersama...aku tak kisah lau aku hilang menda lain..tapi aku tak sanggup nak hilang Mak Ayah aku...Demi Allah...even sampai sekarang...aku tak nak fikir pun ape akan jd and aku takk readyy langsung tuk terima ape2 kemungkinan lau both of them takde lam hidup aku...aku tak leh imagine...aku selalu cakap...takpe..t biar abang2 ngan adik2 aku kawen dulu...Pikah nak jaga Mak Ayah...

Thanks Mak Ayah...sebab jaga pikah..syg pikah..lebih dari org lain yg pikah kenal atas planet bumi ni..walaupun pikah nakal giler kan.kuat merajok..kuat menangis..kuat mengamok.banyak songeh...pastu plak lam banyak2 anak lelaki Mak Ayah, pikah la yg paling lelaki kot..lols..pikah tak putus-putus doa tuk Mak Ayah...sb pikah tahu..hanya Allah je yang mampu kabulkan doa & hajat2 pikah tuk Mak ngan Ayah...and pikah rasa seronok bila pikah mampu buat Mak Ayah senyum gelak ketawa...=) rasa indah sgt....

Ok lah, airmata dah menitik2 dah ni..emotional sungguh pikah ni...hehu..

JOM TIDUR....

Wassalam...

*Happy Birthday tuk yang ke-23 Pikah..smoga sentiasa dilindungi Allah d dunya & akhirah*







Saturday, March 16, 2013

Oz dan Kawan Baru!!

Assalamualaikum...hi..hello...

Penat..penat...pagi tadi kena bangun awal sebab ada discuss sal presentation ngan Teng

Petang tu plan nak tengok Oz the Great and Powerful!!

Sakan ber Oz ngan Nissa harini..pegi punya la awal giler lam pukul 2 lebih..sekali tiket kul 4.40pm..nice~
So, takde masalah.all iz well!..kitaorang tawaf je la Mines tu...masing-masing jalan slow je sebab tak tau nak buat ape 2 jam kat situ..lols..jalan ala-ala zombie kebuluran...

then, Cik Nissa nak beli buku bahasa Korea..dia kan elektif kat sana nanti..I kat Langkawi je..ingat nak cari Buku Bahasa Utagha..tapiii..ermm.takpe la..kang menanges tersedu-sedan plak Mak I lau tahu anak dia nak belajar bahasa utagha..terharu la katakan sb ade jgk anak dia nak cakap utagha...lols..kesian Mak...aku rasa makin lama..dah makin ilang loghat kedahnya...tp lau cakap kelantan pun still bunyi pelik..*sigh*

Pusing punya pusing kat kedai One Chapter tu...tapi malangnya, buku Nissa tu enggak ada sih..

Aku pulak yang TERguna baucer buku buat beli ini!!

TA-DA....................kawan aku yg baru....=)


^^

Ni memang aku rasa berbaloi beli.....

No nyesal2...

pastu lepak makan..gossip2 sikit...tup tup dah 3.40pm..pastu singgah daiso!! nak cari batang kait tuk Nissa..dah lama dah janji nak ajar dia..huu~ tapi hampa..takde la plak kat situ..hurmm

4.40 pm - Oz start...OMG!! WOW!! citer tu best!! gambar chantek giler..bila dia jatuh dari waterfall tu..xpasal2 aku yg  terasa kecut perut...tu tengok yg biasa..lau yg 3D taktau la..:O

Ok lah... tu je nak kabor...

Next week our group ada organize satu event..Hari Intervensi dekat sekolah area Jempol..takde ler mengharap semua orang datang..cuma tolong doakan agar event tu berjalan ngan lancar, selamat dan bermanfaat tuk semua students kat sekolah tu...yang PENTING...semua tu ada markah tuk aku pass posting ni..pfftttt....=.=

Okay..okay...masa tuk bersurai...

Tata...


Saturday, March 9, 2013

Random...

When I'm feeling sad..I simply remember my favorite things...And then I don't feel so bad - Maria

Aku suka dengar cerita..tak kisah cerita apa

Aku suka bau Mak ngan Ayah

Aku suka bau hujan

Aku suka bau rumput

Aku suka air sebab tu aku suka berenang

Aku suka tulips sebab unik

Aku suka ketawa and gelak kuat2

Aku suka duduk atas kabinet dapur

Aku suka baca buku novel lama yang kertas dia warna coklat buruk

Aku suka hijau lumut, blue sapphire and maroon colour

Aku suka dongak kepala tengok langit..tutup mata...and then bukak

Aku suka tengok bintang-bintang, kapal terbang lalu, jet, helicopter

Aku suka selimut

Aku suka tutup mata dengan bantal time tidur

Aku suka pegang rambut adik2 aku

Aku suka menda2 kecik..cam keychain or something yg kecik2..ape2 je yang kecik..even model bangunan or ape2 je yang kecik2 tu..aku suka

Aku suka bau tumis walaupun aku akan bersin

Aku suka orang main rambut aku..tolong dendan rambut..sebab tu aku simpan rambut panjang2

Aku suka bau rambut sendiri

Aku suka angin sebab tu aku suka pantai and puncak bukit

Aku suka tengok ikan berenang, kuda berlari, burung terbang ramai2, arnab lompat, kucing bergolek2, sugar glider menyelit2 kat baju, semut berbaris, monyet kupas and makan pisang sendiri

Aku suka tengok lesung pipit..sebab tu kalau kat umah, selalu suruh Syahmi senyum..kakak gila katanya..*sigh*

Aku suka tengok adik beradik aku

Aku suka vintage

Aku suka sneakers yg dah season and nmpk lusuh

Aku suka yang kemas..kadang2 aku suka yang serabai

Aku suka bercakap and aku jugak suka diam

Aku suka letak tangan celah paha bila sejuk

Aku suka baca tafsir quran kuat2

Aku suka baca quotes orang

Aku suka Hlovate

Aku suka melukis tapi tak suka colour lukisan aku balik - abes jadi buruk!

Aku suka tengok orang lain bahagia

Aku suka dengar azan Subuh

Aku suka tengok dress labuh

Aku suka tengok movie2 lama

Aku suka rumah bersih, tersusun, decoration chantek, and lapang

Aku suka jalan kaki

Aku suka berlari dalam rumah..hehe

Aku suka dengar zikir ustaz Badrul Amin sampai sekarang

Aku suka lagu2 country..kadang2 lagu pop pun layan

Aku suka ballroom dance

Aku suka berangan

Aku suka bersendirian

Aku suka orang ramai

Aku suka makan makanan yang simple2 tapi sedap

Aku suka buat orang senyum

Aku suka dukung budak kecik

Aku suka bau kedai kek, kedai roti, kedai biskut

Aku suka buat list..ape2 list..kerja ke barang ke

Aku suka senyum sorang2 :)

Aku suka orang panggil aku Pikah


*banyak lagi yang aku suka...tak larat nak listkan dah..=) ...hehuw*




Friday, March 8, 2013

engkau

Aku berlari jauh keseorangan
Penat..penat aku mengejar takdir
dan aku sesat sendirian..

Lain yang ingin aku sampaikan
Tapi lain yang aku ucapkan
Lain yang ingin aku ceritakan
Tapi lain yang engkau paham
Atau memang semua ini tiada penentuan

Kini baru aku sedar
Aku bukan sesat
Cuma...
Aku tak pandai berdrama
dan aku tak pandai berterus terang

Akhirnya...
yang tinggal..hanya salah faham


Saturday, March 2, 2013

PIKAH DI PILAH...

Assalamualaikum 

waa..lama giler tak online..hampir seminggu jugak laa tak bukak fb..anti-virus pun tak boleh hapdate..blog2 fav pun xleh nak bukak...T-T pffftttt...UPM patut sediakan wifi la kat kompleks tempat kitaorg duduk tu..Macam mana nk buat research and prepare proposal dalam masa seminggu tanpa internet..Mati kutu jugak laa nak memikir. jangan cakap internet..line fon pun cam chipsmore...hurmm..bila keluar g pekan sikit baru ada line...time tu semua duk pegang fon kat tgn....

Tapi Alhamdulillah....at least, nt kalau dah keje.nak plak kena anta p tempat2 cenggitu..takdela kena ''shock'' semua....ngaaaa

FYI, sekarang aku tengah posting community medicine kat Pilah selama 6 minggu..lama gilesss kan... FIRST TIME LAM HIDUP AKU SAMPAI NEGERI SEMBILAN OK! 

Tempat tinggal ktorg kat pekan Juasseh...tempat yang tenang..memang betul-betul kampung laa..tapi bagi aku takde beza sangat ngan tempat tinggal aku pun..aku pun duk kampung jugak..aku rasa kampung aku lagi kampung..haha...

Hailaaa..rasa tenang je otak kat sana..tak payah nak pikir banyak sangat. Ni la posting yang ''relax sikit'' compared to other major postings yang memang busy tahap gaban..

1st day:

Nothing much happened pun..bertolak hari ahad lepas dari kolej...dalam sejam lebih..kitaorg sampai..tu pun follow bus upm la..haha..kalau pegi sendiri memang makan buah langsat free la..=P Sampai je..terus kemas barang..mula-mula isau sangat umah tu kecik and buruk sepertimana yg bdk2 previous group cakap...TAPI...indah rupa dari khabar...rumah tu ok sesangat..kecik tapi OK! 

2nd day:

Briefing..hurmm..bosan

3rd day:

Ni best sebab kelas cancel pagi..tapi petang tu ada lecture :(   

4th day: 

Actually, semua plan nak g mandi air terjun hari ni sebab cam free sikit lepas proposal presentation..huuu...sebelah pagi tu memang bosan jugakla..group ktorg kena hentam teruk sebab byk salah...pastu semua depress..haha...dah la penat nak buat balik..adoyaii~ jadi most of us taknak pegi jeram sb nak buat correction..lols...and then suddenly, pikir2 balik..jadi la plak..sebab driver yg bwk kitaorg minggu ni je yg paling sporting...so, bincang lagi sekali..semua jadi pegi...balik makan je pegi beli brg tuk BBQ!!! besttt!! malam tu..semua dah penat..tapi still struggle tuk siapkan and betulkan balik proposal...fuhh~  tido lambat and mata pun bengkak..

5th day:

Hari ni aktiviti byk kat luar..kitaorg pegi PKD Pilah..pastu abes je lecture..pegi kampung Orang Asli Kg Kelapi..waaa...first time...kitaorg pegi tuk tengok macam mana diaorang rendam kelambu, buat semburan, and amek blood film for Malaria parasite..Rumah orang asli yang ktorg pegi tu pulakkk adalah umah yaannnng paaaaling hujung sekali dlm kg tuu..jalan kaki masuk ok..perghhh..sangat natural..memang terbaek! Petang nya pulak..pegi FOGGING!!! haha...''senjata'' yg diguna tu berat dow!! 7 KG!!!! bayangkan diaorang usung menda tu naek flat..asrama...bangunan..huuu...senget bahuuu~  Yang penting..abes je fogging, semua singgah pegi pasar malam!!! =) 

Malam tu semua stay up..cekang duk siapkan slides tu presentation..aku sampai termimpi2 present depan judges..punyala nervous...=.=

6th day: 

Ermm...Hari Final Proposal Presentation...ALHAMDULILLAH!!! Semua OK!! hehehe....cuma kena betulkan sikit2 jee...

Pas Naem semayang Jumaat...kitaorg cabut balik kolej...Sampai je kolej..berlari pulak pegi Faculty nak kejar amek Baucer Buku...hahaha..ase cam lam running man pun ada....

Banyak sangat menda nak kena buat..sampai aku rasa lama giler nak sampai hari Jumaat.....Masuk je hari Jumaat..terus masa jadi cepat...hahahaha...

Harini dah nak balik Pilah balik dah...sobss...

NO more internet...so, jangan rindu-rinduan ye...

Sayonara u olss...=)